Djeca i porodica: Manipuliranje roditeljima


[hana-code-insert name=’adsense’ /]


“… Mnogi ljudi (ne)svjesno manipuliraju drugim ljudima. S kojeg god aspekta promatrali manipuliranje ljudima smatra se nemoralnim ponasanjem kojim se bez obzira na zeljene ciljeve silom i prinudom drugim ljudima uskracuje razvoj i bilo koji oblik slobode.
Osnovne tehnike manipuliranja cesto su emocionalne prirode – kontinuirano apeliranje na emocije; lazna empatija i “bezuvjetna” briga za drugu osobu, uljepsavanje stvarnosti, poticanje na osjecaj krivnje, psiholoska prinuda, stvaranje emocionalne (su)ovisnosti o drugoj osobi, obmanjivanje, pozivanje na autoritet, emocionalne ucjene, prikriveno zastrasivanje za odbijanje ljubavi, izazivanje straha i sl.

Veliki broj roditelja u ispunjavanju svoje jedinstvene roditeljske uloge ulaze mnogo truda i ljubavi kako bi ucinili svoju djecu sretnima, zasticenima i sigurnima.
Problem manipuliranja roditeljima cesto se zanemaruje, za razliku od nekih ocitih (ali i prikrivenih) oblika agresivnog odnosa – nasilja prema roditeljima (tjelesno, psiholosko, seksualno nasilje i materijalno iskoristavanje) u svrhu ostvarivanja osobnog cilja i koristi.

Djeca prisiljavaju roditelje da im kupuju najnovije stvari iako im ih cesto ne mogu priustiti. Mnogi roditelji pokusavaju objasniti svojoj djeci svoja cesto i vrlo ogranicena materijalna sredstva, medjutim burno, agresivno i opcenito gledano neprimjereno reagiranje djece (vriska, vrijedjanje, omalovazavanje, prijetnje, emocionalne ucjene i sl.) isto tako mnoge roditelje prisiljava na “kupovanje privremenog mira u kuci” i popustljivosti prema cesto nerealnim zahtjevima djece.

Veliki broj roditelja zrtava tesko prihvaca cinjenice da njihovo dijete moze biti nasilno prema njima pa to i ne zele priznati pred drugim ljudima. Osjecaj straha, fizicke opasnosti, nesigurnosti, emocionalnog stresa i osjecaja krivnje kao i osjecaja potrebe da zastite pocinitelja od odgovornosti kod roditelja potice odluku da dijete ne prijavi policiji ili ne zatrazi pomoc lijecnika i drugih strucnjaka….”

Autorica teksta:
dr. sc. Jasminka Zloković
izvanredni profesor
Odsjeka za pedagogiju
Filozofskog fakulteta u Rijeci


Number of View :2105