Kako se mozemo boriti protiv proljetnog umora?

spring_tree_by_whimsical_chris1Simptomi proljetnog umora:

* nedostatak energije

* zelja za slatkisima, pojacan apetit

* debljanje

* letargija, nedostatak koncentracije

Uzroci proljetnog umora:

* Smanjeni unos vitamina. Tijekom zime jedemo puno manje svjezeg voca i povrca. Zimsko voce i povrce najcesce se cuva u hladnjacama tri ili vise tjedana tako da je udio vitamina prilicno nizak. Kompoti, vocni kolaci, variva od povrca i povrce kuhano na pari, vrlo su zdravi i hranjivi zimski obroci, no kuhanjem se unistava vecina vitamina u njima.

* Viroze. Hunjavice, viroze, gripa, iscrpljuju nase rezerve vitamina. Ako ste k tome trosili i antibiotike, nivo vitamina u vasem organizmu vjerojatno je nesto nizi nego ljeti. To stanje se naziva subklinicki deficit, sto znaci da za sada jos nemate simp;tome hipovitaminoze, ali se nedostatak vitamina ocituje pojacanom zeljom za odredjenom hranom (slatkisi), osjecajem opceg umora i iscrpljenosti, te povecanom osjetljivoscu na zaraze.2297853702_c9467634d01

* Nedostatak dnevnog svjetla. U skadinavskim zemljama, gdje zima traje dugo, s vrlo kratkim danima i dugackim nocima, poznat je problem tzv. zimske depresije. Depresija se javlja pocetkom zime i traje do proljeca. Postoje neke teorije koje govore da smanjena izlozenost dnevnome svjetlu uzrokuje smanjenu koncentraciju serotonina u mozgu. Kao posljedica smanjene koncentracije serotonina javlja se depresija.

Number of View :2005