Sto sadrze najbolje kreme protiv bora?

Fitohormoni, nije rijec o hormonima, vec o tvrima biljnog porijekla cija su svojstva slicna svojstvima nekih hormona. Njihov je ucinak 10 do 15 tisuca puta slabiji od ucinka estradiola, zenskog hormona skojim se usporedjuju. Primijeceno je da izoflavoni soje poboljsavaju elasticnost koze, no to nisu potvrdila i medicinska istrazivanja kao u slucaju retinola ili alfahidroksilnih i betahidroksilnih kiselina. Ucinak fitohormona jos se uvijek istrazuje.fruits-legumes1 Kreme s fitohormonima treba razlikovati od krema koje sadrze DHEA, stite stanice i suzbijaju ucinak slobodnih radikala, a namijenjene su zreloj kozi u menopauzi.

ANTIOKSIDANTI su prirodna zastita od starenja

Svakodnevno konzumiranje svjezeg voca, povrca i maslinovog ulja pomaze da se neutraliziraju ucinci oksidacije koju uzrokuju slobodni radikali. Naneseni na kozu, antioksidanti usporavaju preuranjeno starenje i stoga su neizostavni dio krema protiv bora.

TOKOFEROL

Poznatiji pod nazivom vitamin E, ubraja se medju najsnaznije antioksidante. U kozmeticke proizvode dodaje se i kao konzervans. Prisutan je u prirodi, posebiced u uljnim prodovima. Sve se vise dodaje i sredstvima za zastitu od sunca, jer suzbija stetni ucinak UV zraka i povecava zastitni ucinak filtara.

VITAMIN C ima dokazani zastitni ucinak.

KAROTENI, tu skupinu cini otprilike 500 tvari vrlo velikog antiokdsidacijskog ucinka. Najpoznatiji je betakaroten, no i drugi se odlikuju odlicnim ucinkom, primjerice likopen kojega sadrzi rajcica.

SELEN i CINK su oligoelementi izvanredni zastitnici koze. Sadrze ih kreme protiv starenja, ali I mnoge namirnice.

POLIFENOLI sadrze ih sjemenke grozdja, vitice vinove loze, ali I crno vino, caj I kakao. Stite nas od stetnog LDL-kolesterola ako ih unosimo hranom, te od bora ako ih nanosimo izravno na kozu

Number of View :2726