Tajne djecjeg sna

Uspavanka, malo kamilice ili bajka trebaju ciniti vecernji ritual sto ce mu pomoci da se uspava. Kad dodje vrijeme za spavanje, ne treba se zadrzavati pokraj njegovog kreveta.

djecji_sanSTRAH OD MRAKA

To je jedan od najstarijih djecjih strahova sto se manifestira do druge godine zivota, kad dijete pocinje otkrivati osjecaje i razvija bujnu mastu. Mracna spavaca soba po njegovu je misljenju napucena gomilom cudovista.

Sto uciniti: Ostajanjem us dijete nece se rijesiti problem: cim se dijete ponjovno nadje samo, strah ce se vratiti, s rizikom da se uspostavi zacarani krug is kojeg nece znati izaci. Druga je cesta greska odlazaka “u lov” na cudovista: gledanje jesu li u ormaru ili ispod kreveta, samo dijete uvjerava da postoje. Iako satnicu odlaska na spavanje nije dobro mijenjati, dijete treba staviti spavati kad pokazuje znakove pospanosti, kako ne bi predugo bilo samo u mraku. Najbolje je ostaviti vrata njegove sobe otvorenima, upaliti malu svjetiljku u blizini krevetica i uvjeravati dijete da ste u blizini.

RUZNO JE SANJALO

Izmjedju druge i seste godine vrlo su cesti ruzni snovi. To je razdoblje prebogato dozivljajima i otkricima, ne uvijek ugodnima, pa je normalno da dijete u snu prozivljava dozivljaje i osjecaje sto ih je iskusilo tijekom dana. Moze se dogoditi da se probudi placuci, sa sjecanjem na ruzan san. Dogadjaju li se takva budjenja cesto, dijete moze odbijati da zaspi, od straha da ce ponovno ruzno sanjati.

Sto uciniti: Da bi se djetetu pomoglo da zaboravi more, najbolje mu je pokazati mnogo ljubavi. Kad se neocekivano probudi, treba ga uzeti u narucje, njezno ga maziti i govoriti mu smirujuce rijeci i, samo iznimno, dopustiti mu da noc provede u roditeljskoj postelji. Ako je vec naucilo govoriti, treba ga potaknuti da se sjeti sna i preprica ga: tako ce shvatiti da su snovi izmisljeni da se nema cega bojati.

IZNENADNA BUDJENJA

Usred noci urla bez prepoznatljivog razloga, bacaka se, znoji i ne prepoznaje roditelje. To je tzv. “pavor nocturnis”, nocna mora sto se moze javljati tijekom cijelog djetinjstva, ali osobito u ovim razdobljima: izmedju 8. i 10. mjeseca, 18. mjeseca i druge godine, te izmedju trece i cetvrte godine. Ti fenomeni, sto nicu izazvani ruznim snovima, javljaju se najcesce u prvom dijelu noci, u fazi dubokog sna (ruzni snovi se javljaju u REM fazi spavanja). Iako kriza moze biti vrlo ruzna, dijete se samo smiruje unutar desetak minuta¬† i ujutro se nicega ne sjeca.handgwagon_003

Sto uciniti: Najbolje je ne intervenirati. Govoriti djetetu i cekati da vas prepozna pod svaku cijenu samo moze pogorsati situaciju. Dobro je biti uz dijete, imajuci na umu da se nicega nece sjecati ako se probudi. Nocne se more mogu sprijeciti dobrim rasporedom spavanja tijekom dana i noci.

Number of View :1938